Hur mycket får jag låna? Här får du svaren!

hur-mycket-får-jag-låna

Så, du har bestämt dig för att ta ett lån men ställt dig frågan, – “hur mycket får jag låna?”

Det är såklart en väldigt relevant fråga och något som vi tänkte hjälpa dig få svar på i denna post

 

Innan du ställer dig frågan: Hur mycket får jag låna, finns det en del saker du behöver ha koll på.

Om du har funderat på att låna pengar, så har du säkert en tanke med det. Behöver du en ny bil, känner du att det är dags för den där välförtjänta semestern, eller har tvättmaskinen gått sönder i mitten av månaden?

Det spelar egentligen inte så stor roll vad pengarna ska gå till, däremot kan det vara bra om du redan innan du tar ett lån, är säker på hur mycket du behöver låna. Ibland kan det vara så att du inte får ett lån på exakt den summa du faktiskt behöver.

Detta beror allt som oftast på hur din ekonomiska situation ser ut.

När det kommer till huslån och andra större lån är det definitivt din ekonomi som ligger grund till  hur mycket du får låna. Det rör inte bara den nuvarande ekonomiska situationen, utan också hur det sett ut tidigare.

 

Så väljer du rätt lån till rätt ändamål

  • Bolån – Ett större typ av lån som oftast kräver lån hos en storbank, t.ex. Swedbank, Handelsbanken, Nordea.
  • Billån – Fungerar att ta via storbank, men går även att ta via andra långivare som presenteras nedan.
  • Lån till diskmaskin – Detta är ett typiskt lån som går att lösa med snabblån och inget man ofta går med till en storbank.
  • Semesterlån – Samma gäller här, ingen storbank kommer ge dig ett lån för att åka till Kanarieöarna, välj snabblån.

Som du ser så finns det många olika typer av lån. Som tur är finns det än fler långivare som är beredda att ge dig ett lån för alla de ändamål som vi listat ovan.

Du behöver egentligen bara veta vad du ska låna till och sedan hitta rätt långivare för den typen av lån.

Det är här vi kommer in och hjälper dig att hitta rätt i lånedjungeln.


Hur mycket får jag låna på min lön?

hur-mycket-får-jag-låna-på-min-lön

Denna fråga kan vara både lätt och svår att svara på. Det är ju faktiskt så att du med en högre lön oftast har större chans att få ett större lån. Saken är den att det även finns långivare som lånar ut högre belopp till folk med lägre löner också.

Det man då måste vara beredd på, är att dessa långivare tar ut en högre ränta på pengarna de lånar ut. Detta är egentligen inte så konstigt, då de tar en större risk genom att ge dig med lägre årsinkomst ett högt lån.

Till sist är det egentligen bara du som kan avgöra om du tycker att det är värt att betala lite mer för att få låna.

Om du har fått nej av storbankerna, kan det vara en idé att kika på våra rekommenderade långivare nedan.

 

hur mycket får jag låna på min lön


Bästa lånet med låg ränta

bästa-lånet-med-låg-ränta

Som vi tidigare gått igenom, så får du alltid bäst ränta om du lånar av någon av de så kallade storbankerna.

Privata aktörer på marknaden jobbar inte inom välgörenhet, utan tjänar sina pengar på att låna ut pengar, och ta lite högre ränta.

Det är tyvärr priset man måste betala om man verkligen måste få låna pengar, utan att egentligen ha de bästa förutsättningarna för det. På denna sida, har vi försökt att leta reda på seriösa och prisvärda alternativ till storbankerna. Där kan du även enkelt läsa dig till vilken av dem du bör välja, beroende på vilket typ och storlek du behöver på lånet.

Där ger vi även svar på hur du hittar det bästa lånet med låg ränta.

Låna med låg kreditvärdighet

Det är inte alltid helt lätt att få lån om du har en dålig kreditvärdighet, och som vi skrev i en annan post, blir den bara sämre ju fler lån du söker.

Detta har att göra med att ju fler kreditprövningar som görs på dig, desto mer desperat ser du ut. Detta ser långivarna som ett varningstecken och nekar ibland lån enbart p.g.a. detta.

Vi kan därför rekommendera att du söker lån via tjänster som enbart gör en kreditupplysning på dig, men som efter det kan ge dig tillgång till 15 långivare på samma ställe.

Om du är intresserad av detta, så kan du läsa mer om vilka långivare vi rekommenderar just för detta ändamål nedan.

 

Låna med låg kreditvärdighet

 


Går det att ta snabblån trots betalningsanmärkning och skulder?

snabblån-trots-betalningsanmärkning-och-skulder

Sms-lån och snabblån är oftast mycket mindre lån som utbetalas väldigt snabbt. Det kommer dessutom med en relativt kort återbetalningstid och en lite högre ränta. Snabblån bör man främst ta i situationer där man bara måste låna en mindre summa och få ut den snabbt, därav namnet snabblån. Dessa typer av lån har i regel en lite högre räntesats, då ansökningsprocessen ska gå snabbt och få krav ställs.

Av samma anledning är det svårt att låna stora summor av pengar via sms-lån, då långivaren tar en väldigt stor risk i och med att de inte utför någon djupare granskning av dig som låntagare.

De allra flesta långivare inom snabblån erbjuder lånebelopp på mellan 1000-10 000 kr, men sen finns det även de som har ett tak på över 25 000 kr.

Snabblån utan säkerhet

Man brukar i regel kunna ta ett snabblån utan säkerhet, det handlar oftast inte om allt för stora summor. Därför törs långivaren riskera att låna ut pengar till dig även om du inte har någon säkerhet i form av hus eller dylikt. Däremot kan det mycket väl vara så att det gör en kreditupplysning på dig, för att se om du har en massa skulder hos Kronofogden.

Om det är så att du har skulder där, kan de välja att neka dig att ta lån. Detta är dock väldigt olika från långivare till långivare. Vet du med dig att du har en betalningsanmärkning eller i värsta fall skulder, kolla denna sida, för att se vilka långivare som kan vara beredda att ge dig ett lån trots detta.


Snabblån utan kreditupplysning

Oavsett vilken typ av snabblån du tar, så kommer långivaren att söka en kreditupplysning på dig. Detta görs hos ett kreditupplysningsföretag, som t.ex. UC. Den stora skillnaden mellan UC och andra kreditupplysningsföretag är att UC kommer att sparas i framtiden, medan de andra inte kommer att synas. Därför väljer många att hitta långivare som inte använder sig av UC.

Du kan också som tidigare nämnt, använda dig av tjänster som endast tar ut en enda kreditupplysning på dig, och sedan ger dig erbjudanden från upp till 15 olika långivare.

Vi rekommenderar varmt att använda dig av dessa tjänster, då det kan rädda din kreditvärdighet från att sjunka till botten.

 

 

Det går att förbättra sin kreditvärdighet

Vi förstår att det här med kreditvärdighet kan vara något som låter krångligt och svårt att hålla koll på. -“Hur vet jag om min kreditvärdighet är bra?” Det hela handlar om din betalningsförmåga, sett ur långivarens perspektiv. De vill såklart veta att chanserna för att de ska få tillbaka sina pengar är så stor som möjligt.

Din kreditvärdighet bestäms utifrån flera olika parametrar.

 

Så här ökar du din kreditvärdighet

  • Öka din inkomst – Detta är såklart lättare sagt än gjort, men ett extraknäck kan göra att din kreditvärdighet ökar betydligt.
  • Minska fasta utgifter – Det handlar mest om att om möjligt ha en liten buffert över på något konto. (kanske inte alltid aktuellt för den som behöver låna pengar, vi förstår det)
  • Att inte byta jobb eller bostad för ofta – Detta är någonting som för en långivare kan se suspekt ut. Vad är anledningen till att du måste byta jobb så ofta? Varför har du bytt lägenhet 2 gånger i år? Klarar du inte av att betala hyran?
  • Betala dina skulder – Det här är ju som du förstår en no-brainer och något som varje långivare är extra uppmärksam på. Har du aktiva skulder? Har du tidigare haft skulder?

 

En god kredithistorik = Lätt att få lån

Långivarna tittar inte endast på om du i nuläget kan klara av att betala av ett eventuellt lån, de är även nyfikna på om du faktiskt tänker betalar tillbaka.

Om man tidigare haft problem med att lyckas betala sina räkningar eller lån i tid, kan det vara mindre intresserade att låna ut pengar till dig på nytt.

Andra saker, så som betalningsanmärkningar kan förstöra dina chanser för att få ta ett nytt lån i många år. Vi behöver nog inte förklara för dig att detta bör undvikas så långt det är möjligt.

 

Vi hoppas verkligen att du uppskattat denna post och kanske fått svar på frågan, hur mycket får jag låna?.

Om du är intresserad av att läsa på mer, kan du kika på våra andra inlägg nedan.

 

Läs även våra andra låneguider – Låna pengar utan UC med BankID och Låna pengar snabbt – En guide i lånedjungeln